Nazi Straight Edge ???

вторник, 25 май 2010 г.



Защо Straight Edge и Нацизма са несъвместими
Трябва отчетливо и ясно да се каже, че расизмът, фашизмът и национал-социализмът не могат да имат отношение към SXE културата. Двете течения са напълно противоположни и си противоречат още в своите корени. В SXE културата не може да става въпрос за никакви политически течения, било то десни или леви. SXE е движение възникнало в PUNK и HARD CORE културата, която винаги е представлявала пъстър коктейл от хора с различнен цвят на кожата или различни религиозни възгледи. HARD CORE сцената винаги се е борила с проявата на расизъм и нетолерантност към различни етноси и групи хора. Нацистите често обичат да говорят за това, че SXE не е политическо направление и може да се причеслява към някой политически точки - в това число и десните. Това твърдение обаче е напълно НЕвярно. SXE действително няма политическа установка, но тази сцена винаги е носила и ще носи антирасистки идеи така както винаги е било. В SXE движенията винаги са участвали хора с различни националности и раси затова расизмът винаги си е противоречал с тази сцена. Именно за това хората проповядващи десни идеи отричат пънкари, кораджии и еджари. Във всички епохи на HARD CORE сцената бандите се обявявали срещу расизма в своите текстове, а ако някое наци се появи на концерт, често яде бой или бързо бива изритан от събитието.

В началото на 80те групи като 7 Seconds имат песен, в която се пее "Racism Sux", а в средата и края на 80те банди като Judge и Unit Pride пряко застават срещу расизма (Както против бял, така и против черен) в своите текстове. Течението се запазва и през 90те с групи като Floorpunch и Nations On Fire, през 2000-те Over My Dead Body и др.

Еджърът може да не бъде антифа, може да не се интересува от политика, но определно не може да се придържа към нацистката и расистката гледна точка. Може да бъдеш наци,да не пиеш да не пушиш, но тва не те прави SXE и никога няма да станеш и въобще не можеш да се наречеш така. Всеки нормален човек, запознат с историята на PUNK и HARD CORE сцената, ще те възприеме като глупав позьор, който
си няма ни най-малка представа от SXE. Ясно е, че в САЩ и Европа има нацисти, който се наричат NAZI SXE, но не могат да докажат нищо. Tе се наричат както им е угодно и както на тях им харесва, но никога няма да бъдат TRUE STRAGHT EDGE, а ще бъдат поредните FAKE клоуни. Важното е това не как се назоваваш, а какъв се явяваш в същност.

Всеки еджър в една или друга форма се застъпва срещу расизма, фашизма и националсоциализма, било то с юмруци, стрийт арт, музика или с тих и мирен образ. Главното най-накрая е да се разбере, че SXE и нацизма не са съвместими и всеки проповядващ фашистките идеи ще бъде бит, плют и третиран като нищожество. ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЯСНО НА ВСИЧКИ!!!